tisdag 18 februari 2020

Testamente

Nina Wähä har skrivit en mycket speciell bok, en storartad bok om sin mammas familj. Jag blev förtjust men också besviken. Hade periodvis svårt att lyssna vidare. Kändes hela tiden som allt skulle sluta i ett enda stort elände.


"Testamente" handlar om en familj med 14 eller 12 barn - en dysfunktionell familj - som bor på en bondgård i nordligaste Finland, i Tornedalen. Det är en brokig syskonskara som beskrivs. Äldsta dottern Annie, författarens mamma, för oftast ordet.


Inläsningen är gjord av författaren själv, Nina Wähä, på ett suveränt sätt. Hon både läser bra och skriver bra. Hon har ett speciellt skrivsätt - använder flera synonymer efter varandra när hon beskriver händelser och skeenden. Uppläsningen gör halva boken.

Men det är ingen trevlig bok, snarare obehaglig - man känner oro när man lyssnar. Det känns hela tiden som en katastrof är i antågande. Jag kunde bara lyssna under korta perioder sen måste jag sluta. Det gjorde att boken blev väldigt utdragen.

"Testamente" var både intressant och fängslande men på tok för lång. Om handlingen hade koncentrerat skulle boken blivit så mycket bättre och fått högsta betyg av mig - nu blev det inte riktigt så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar