onsdag 6 juli 2011

Är sjukvården bättre i Frankrike än i Sverige?

Denna fråga avhandlar vi varje sommar när vi träffar våra "franska" vänner.



Det går förmodligen inte att besvara frågan entydigt men det är uppenbart att I och R, som bor i Frankrike sedan ca 8 år, är mycket nöjda med den läkar- och sjukvård de får där, medan vi i Sverige är ganska missnöjda. Jag tror vi är speciellt irriterade över att det är så svårt att få kontakt med läkare och att det är så långa väntetider.

Jag roade mig med att kolla lite siffror om läkartäthet och fann då att vi i Sverige har 8.2 läkare per 1000 invånare, räknat på heltidstjänster och i aktivt arbete. Det är något högre än de flesta EU-länder undantaget Grekland (!) och Belgien, där läkartätheten är högre. (Källa Läkartidningen)

Enligt läkartidningen har vi alltså högre läkartäthet i Sverige än man har i Frankrike och ändå upplever vår vänner att sjukvården är mycket bättre i Frankrike än här hemma.

Man kan fundera på vad detta kommer sig och det finns naturligtvis ett antal olika förklaringar men den springande frågan är  - Kan vi inte göra något åt det? Med en större läkartäthet borde vi väl ha en bättre sjukvård, ha lättare att komma i kontakt med läkare, ha kortare väntetider eller går all läkartid åt till byråkrati?

Det höjer alltid diskussionsnivån om man slipper vara hungrig och törstig.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar