fredag 8 juli 2011

Vad innebär det att bo i den inre riskzonen?

Landskapet Halland ligger strax söder om Bohuslän (där vi har stuga) men har en helt annan karaktär. Halland känns som ett mycket bördigare kulturlandskap än Bohuslän. Kusten har inte många öar vilket ger en obruten horisont där man kan se solen gå ned. Men ett öppet hav inbjuder inte till fiske och det är mycket svårare att ha båt vid en långgrund strand.


A, vår vän sedan mer än fyrtio år, har sommarstuga norr om Varberg (i Halland). Området ligger inte långt  från kärnkraftverket Ringhalls och ingår i den inre riskzonen. Att bo i den inre riskzonen betyder att man ligger pyrt till om det skulle inträffa en olycka. Påmind om vad som har hänt i Japan (tror jag) har myndigheterna nu delat ut nya jodtabletter till alla som bor inne i zonen. Vore det inte bättre att börja nedmontera hela Ringhals - frågar sig en gammal linjetreare.


I det fina gamla sommarstugeområde, där A har sin stuga, finns det många hus kvar sedan området var nytt men undan för undan ändrar området karaktär och nu kan man se hus utsmyckade på detta sätt.

När vi gått en promenad i området, dukade vi upp för att äta middag på A:s altan. Vi började äta men hann inte längre än till entrén förrän den svenska sommaren visade sitt rätta ansikte. Snabbt fick vi samla ihop glas, tallrikar och mat och förflytta oss inomhus där vi, med tak över huvudet, kunde äta och prata. A:s vän E, som också var på besök, hade rest runt i Peru i tre veckor och bland annat besökt Matsu Pitsu - lät mycket intressant och spännande - kanske något för en person som har gott om fri tid.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar