söndag 10 maj 2015

Hej då New York!

Sista kvällen besökte vi "Met". Vi trodde det skulle bli en trevlig avslutning på vår resa - och det blev det. Metropolitan är en snygg opera. Där samlas det fina folket. Vi såg operetten "Glada änkan". Lagom för oss - lagom lång, lagom svår - trevlig.  



Innan vi gav oss iväg till flyget hann vi också besök Prospect Park och dess botaniska trädgård i Brooklyn. 

Är vi i Berlin eller i New York? Vi är i Brooklyn!






Det tog oss en timma och tre tunnelbanebyten att åka från parken tillbaka till lägenheten men så skulle Brooklyn också varit USAs fjärde största stad om den inte inte varit en "stadsdel" i New York (enligt min guidebok). Tunnelbanesystemet är stort och omfattande. Det krävs ofta flera byten för att komma från en plats till en annan - uppför trappor och nedför trappor, övergångar och undergångar. Dessutom är det svårt att veta var och hur tågen går - downtown eller uptown - och sällan finns det hissar. Ett evigt kånkande tyckte jag och då var vi ändå bara ute och åkte med barnvagn tre gånger. Stackars de som är flebarnsföräldrar eller har svårt att förflytta sig. Stockholms tunnelbanesystem är en dröm jämfört med New Yorks. 


Vi förvånades över att det inte längre strömmade ut en massa ånga ur marken. Vid tidigare besök har vi förvånats över ångan - nu var det alltså tvärt om - var har ångan tagit vägen, den som blivit lite av ett kännetecken för New York. En annan sak som alltid förvånar mig är att så många jobbar med servicejobb. Kan förklaras av att minimilönerna bara är drygt $7 i timman. Till min förvåning tyckte jag också att allt var dyrare än hemma - mat, restaurangbesök, kläder, resor - ja, allt. Sverige är inte längre ett högkostnadsland.


När vi bodde i Sundsvall och fortfarande jobbade, fantiserade vi om att bo ett åt i New York - när vi blivit pensionärer. Dessa fantasier har vi skrinlagt - vi valde en annan storstad. Men att åka till New York, en vecka nu och då, står fortfarande kvar på programmet.


New York är en häftig stad. Jag tror där finns allt, möjligen med undantag från lugn och ro men söker man lugn ska man välja annat resmål.


1 kommentar: