tisdag 19 maj 2015

Vad döljer sig djupt nere under marken?

Döttrarna, småttingarna och jag hade stämt träff i Gamla Stan för att umgås en stund. Tyvärr regnade det så ymnigt så vi var tvungna att gå till ett kafé det första vi gjorde. När regnet avtagit gick vi till en lekplats. Mitt i gamla stan, i anslutning till ett dagis, ligger det en riktigt bra lekpark - öppen för alla. När fingrarna blivit för kalla för att gräva med i sand drog vi vidare till Storkyrkobadet - målet för vårt besök i gamla stan.


Det 7-åriga barnbarnet går på intensivkurs för att lära sig simma innan sommaren. Simskolan håller till i källaren på ett hus vid en smal liten gränd i Gamla Stan. När man går förbi huset kan man inte ana att det döljer sig en badanläggning i källare - om man inte råkar se skylten.


Man går in genom porten och fortsätter nedför två trappor. Där hittar man omklädningsrum, tvagningsrum och bassäng (på herrsidan finns det även en bastu). Hur fint och mysigt som helst. Badanläggningen uppfördes ursprungligen för skolbarn - på 1890-talet. Det nuvarande badet byggdes 1932. Tänk så skönt det måste ha varit med en sådan här badanläggning i sin närhet, om man bodde i hus utan bad och dusch. (Min pappa gick alltid till Renströmska badet i Nya Allén i Göteborg för att bada och simma). Badet är fortfarande öppet för allmänheten vissa dagar i veckan. Det kostar 50 kr i inträde och man tar bara emot kontanter - inga kort. Dessutom bedriver man simskola för både barn och vuxna.

Renströmska badet med det nya namnet Hagabadet (SPA), som det ser ut idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar