fredag 1 januari 2016

15 år till 16

Någon gång 1998-99 bodde vi ett par nätter på Grand Hotell (följde med maken på tjänsteresa). Hyfsat ställe. Här skulle det vara kul att vara vid millenieskiftet, tänkte jag, och frågade i receptionen om det fanns lediga rum med utsikt över slottet om si så där ett år. Det gjorde det inte.


Men nu på nyårsnatten 2015/16 - 15 år senare - stod jag (klädd i min vanliga nyårsoutfit) tillsammans med make och gamla Sundsvallskompisar på balkongen, tittade på fyrverkerier, drack champagne och skålade in det nya året. Det tog sin tid men det blev av till slut. Sen gick vi förbi slottet, fortsatte genom gamla stan till tunnelbanan och åkte hem.


Det var otroligt mycket folk i rörelse - livat och glatt. Förra året, när vi hade varit på Skansen, frapperades vi över allt skräp. I år var det inte särskilt skräpigt (men vi var ju inte på rikligt samma ställe utan ca 1 km närmare slottet). I stället förundrade vi oss över att nästan alla vi mötte hade utländsk bakgrund - nästa inga pratade svenska. Är det mån tro så att folk som kommer från sydligare breddgrader är mer benägna att fira högtider som nyår utomhus medan vi svenskar träffas hemma hos varandra? Det ger i alla fall en internationell känsla som jag som världsmedborgare gillar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar