onsdag 1 februari 2017

Casa Particular

Sedan några år tillbaka är det tillåtet att driva små privata företag på Kuba - sälja frukt, hyra ut rum, köra taxi mm.


Vi bor i ett mycket fint privat hus med vackra möbler i kolonial stil och disponerar ett eget "hus" på taket. Allt var perfekt tills vi gick och la oss för då förstod vi att kubanernas musicerande håller på halva natten och att tupparna vaknar och börjar gala klockan tre på morgonen.






Vår värdinna (61 år) har pension på 12 cuc (ca 120 kr) per månad -  går inte att leva på. För att dryga ut pensionen driver hon en liten uthyrningsverksamhet - ett Casa Particular.


 

Hennes son jobbar på bank och har bil. Bilen använder han i en taxirörelse. Pengarna han får in på taxin delas i tre lika delar - 1/3 till bilen, 1/3 till chauffören och 1/3 till honom själv. Alla betalar skatt för de privata inkomsterna men man betalar inte skatt om man har anställning. Sonen betalar därför skatt på taxiverksamheten men inte för det han tjänar på banken.

Vår värdinna ville under en period flytta till USA där hon har många släktingar men fick inte tillstånd (jag antar att hon inte fick inresetillstånd till USA). Nu har hon tänkt om och vill fortsätta bo i sitt fina hus och driva sin verksamhet. Hon är ganska nöjd med livet på Kuba.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar