torsdag 2 februari 2017

Gator

I Trinidad är det kullerstensgator i olika varianter som gäller. Det är inte helt lätta att promenera på gatorna men trottoarerna är ofta jämna och fina. Där finns det dock andra hinder - kubanerna lever en stor del av sina liv på just trottoarerna och eftersom de är smala (trottoarerna alltså) blir det trångt och svårt att ta sig fram.


Vi har råkat ut för regnskurar några gånger och ibland kommer det tropiska regn. Det kan alltså regna ganska intensivt. Allt detta regnande har man tänkt på när man byggt sina gator. De lutar så att vattnet ska kunna rinna i mitten. Säkert jättebra när det regnar men gör det än svårare att gå på gatorna.

 

Första kvällen vi promenerade runt i Trinidad var gatorna fulla med vatten trots att det inte regnade. Efter ett tag såg vi att vattnet strömmade ut från husen. Underligt.

 

När vi frågade vår värdinna varför det rann så mycket vatten överallt fick vi följande förklaring: Det finns inte alltid vatten i kranen. När vattnet "rinner till" passar man på att tvätta. Det klarar inte de underdimensionerade avloppsrören - avloppsvattnet från tvättmaskinerna rinner rätt ut på gatan. Vi fick också veta att man har extra vattenbehållare på taken som man fyller när det finns vatten i kranarna och sen använder när det saknas vatten.


Hans Rosling brukar använda tillgången på tvättmaskin som ett mått på ett lands standard. Därför frågade också jag om det var vanligt med tvättmaskiner på Kuba. Enligt vår värdinna finns det tvättmaskin i de flesta hushåll. Även TV finns i de flesta hem. I "vårt" hus fanns både tvättmaskin och TV. Hennes gamla TV från 1955 har gått sönder men stod kvar. Hon hoppas kanske kunna laga den - vet inte. Nu har hon en ny platt-tv.

Det finns elektronik att köpa i speciella affärer men varorna är ganska dyra - mycket dyrare än i USA. Har man pengar i konvertibel valuta (cuc) verkar man kunna leva ganska bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar