måndag 6 februari 2017

Havanna

Tillbaka i Havanna igen efter sex dagars utflykt till Viñales och Trinidad.

Det märks att Havanna med sina 2 miljoner invånare är mycket större än Tinidad, som bara har 78 000. Havanna är tuffare, ruffigare och intensivare. Här finns en större andel fattig (tror jag) och massor med förfallna hus - nästan ruiner. Men även här reparerar man för fullt.

Första kvällen, efter återkomsten, gick vi till Revolutionsplatsen och tittade på Granma - båten Castro använde vid det andra revolutionsförsöket 1956. Sen strövade vi runt i Gamla stan, tittade på Plaza de Catedral, drack vår "före middag drink" och åt middag.


För att få se mer av Havanna än Gamla Stan åkte vi en runda med en "Hop on Hop off" buss. Vi åkte utefter Malecon (den långa stranden) i flera km, sen svängde vi in på Plaza de Revolucion och tittade på jätteporträttet i koppartråd (tror jag) av Che. Väggstatyn var gjord efter fotografen Kordas världsberömda porträtt.


Havanna ser ut som vilken annan stor stad som helst, på dessa breddgrader. Många fina villor i välskötta trädgårdar men också hus som behöver repareras. Vi skulle lika gärna kunnat vara i Florida.




Men en sak skiljer Havanna från de flesta andra städer utanför Kuba - bilarna. Här är det som man samtidigt befinner sig på 1950-talet och 2000-talet.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar