torsdag 2 februari 2017

Hur handlar man?

Om man har den konvertibla valutan (cuc) verkar man kunna köpa det mesta på Kuba, även om det är dyrt.

Brödförsäljning i cupbutik

Här har vi varit inne i en cupbutik och köpt bröd


Har man bara tillgång till den kubanska peson (cup) får  man handla i specialbutiker till mycket bättre pris. Men cupbutikerna har inte alls samma sortiment. Kubanerna får sin lön i cup och kan därför, om de inte har andra inkomster, vara tvungna att handla i cupbutikerna. 

För att varor det är brist på  (t.ex ägg) ska räcka till alla är de ransonerade i cupbutikerna. Man får t.ex bara köpa två ägg per vecka och person.


När vi var i Havanna köpte vi  internetkort på ett hotell - kostade 4.50 cuc, alltså 45 kronor. Här i Trinidad köpte vi motsvarande kort i en cupbutik för 2 cuc (halva priset) och då blev vi ändå lurade. Det officiella priset för en timmes internetanvändning är 1.5 cuc eller 15 kronor - enligt vår guide. För att få detta billiga internetkort fick vi dock stå i kö en hel timma.


Så länge pensioner och löner är så otroligt låga, som de är på Kuba, tycker jag det är motiverat att ha två valutor. Man kan trots allt få livets nödtorft om man handlar i cupbutiker samtidigt som man kan ta ganska bra betalt av turister som handlar i annan valuta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar