söndag 26 november 2017

Judas

Vårt huvudtema i bokklubben, hösten 2017, är författare från Nordafrika och Mellanöstern.

Vi började med egyptiern Alaa al-Aswanys bok "Yacoubians hus", gjorde avbrott för Stig Dagerman och har nu fortsatt med Amos Oz "Judas".


Boken "Judas" var intressant. Amos Oz är jude, bosatt i Jerusalem. Det är därför inte konstigt att han skriver om staten Israels tillblivelse och de religiösa grupperingar som finns där.


Handlingen utspelar sig runt 1959-60 när staten Israel är tio år. Huvudpersonen Schmuel slutar på universitetet där han forskat om "judiska aspekter på Jesus" och börjar arbeta som samtalspartner hemma hos den lärde Wald. I huset bor också Walds svärdotter Atalia. Tidigare bodde där även Atalias man och pappa. Pappan var emot att staten Israel skulle bildas och betraktades därför av många judar som förrädare. Wald och hans son var för staten Israel. I självständighetskriget dödas och skändas sonen.

Detta är ett av bokens teman: Är det rätt att skapa en judisk stat och driva bort de palestinier som bott och brukat marken i generationer. Är de som motarbetar tanken på en judisk stat verkligen förrädare?

Ett annat tema är Judas Iskariot. Vilken var Judas roll inom kristendomen? Var han den förste kristne? Var det han som gjorde så att Jesu ord och gärningar blev kända? Var han inte den förrädare som vi fick lära oss i söndagsskolan?

I boken finns också ett kärlekstema och ett relationstema. Hur ska man uppfatta vad som utspelar sig mellan de människor som tillbringar en vinter tillsammans? Är det en ministat där folk med olika uppfattningar bor tillsammans ända tills en av dem måste flytta (bli utdriven). Schmuel åtrår Atalia men hon verkar ha mist sin tro på kärleken.

"Judas" är en tankeväckande bok med ett fint, nyanserat och detaljrikt språk som kretsar kring begreppet förräderi. Oz beskriver förrädaren ur olika synvinklar och  olika tider. Den som vid en tidpunkt uppfattas som förrädare kan under andra omständigheter visa sig vara en person med helhetssyn. Intressant tema och intressant att vi får ifrågasätta gamla "sanningar".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar