lördag 28 september 2019

En promille

7 miljoner människor har demonstrerat för miljön den här veckan. Jättemånga! Men ändå bara en promille av jordens befolkning.


Idag var det klimatstrejk igen. Den här gången under parollen "Alla för klimatet". Demonstranterna skulle gå cirka en och halv km från Medborgarplatsen till Kungsträdgården.


När vi kom till Kungsträdgården en timma efter avmarch, för att återigen visa vår solidaritet med de som kämpar för miljön, fick vi höra att det fortfarande stod demonstranter kvar på Medborgarplatsen. Polisen uppskattade att 60 000 personer var ute på gatorna.

Hela Kungsträdgården fylldes med klimataktivister, unga och gamla. Det är uppenbart att klimatet är något som engagerar människor i alla åldrar. Folk vill ha något att samlas kring och kämpa för och nu är det klimatet som är viktigast.


Medan vi väntade på att alla skulle komma fram fylldes Kungsan med människor. Vi blev underhållna med sång och från scenen skanderade man bl.a. "Jorden har redan fått mer än den tål, Bort med olja, bort med kol", "Internationell solidaritet, vi har bara en planet" och mycket annat. En seriös folkfest med viktigt budskap.


Roligt och viktigt att vara där men tyvärr blev vi trötta (precis som förra gången) och gick och satte oss på en bar med en öl och en kava i stället för att stanna och lyssna. Jag är alltid för tidigt ute - annat var det förr, då kom jag rusande i sista minuten, ibland till och med för sent.


Sen, när vi demonstrerat och druckit klart, fortsatte vi till Stadshuskällaren och firade att det var på dagen 50 år sedan vi, maken och jag, sågs för första gången på det jag tror var Sveriges första dataträff. Jag hade valt avsmakningsmeny med fem rätter och två mellanrätter. Gott och lyxigt men 50 år är ju ändå 50 år. Tyvärr är det väl max 1 promille (om ens det) av jordens befolkning som kan unna sig sådan här lyx.




Även under middagen blev det sång - den här gången av Stockholms studentsångare, som kom till restaurangen för att ta sig en öl efter ett framträdande och kanske för att fira just oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar