lördag 17 november 2012

106 meter

Vi fortsatte vår resa (utan vänner) med en avslutningsvecka i USA och bevakning av presidentvalet. En behaglig och trevlig bilresa i södra Florida - varmt och skönt och ingen huvudvärk. Floridas högsta berg är 106 meter och vi var inte ens i närheten.


Sista kvällen före presidentvalet ägnade vi oss åt TV-tittande. På CNN var det Romney för hela slanten. Lite konstigt – tyckte jag. Hur kunde informationen var så snedfördelad? När vi bytte till msnbc (en annan kanal) var det Obama som fick allt utrymme. Det är uppenbart att vissa kanaler håller på en kandidat medan andra kanaler håller på motståndaren. Inga debatter i slutskedet av valkampanjen – som vi har. Inga affischer på gator - som vi har. Däremot massor med små namnskyltar utanför villor som visade vilken kandidat den som bor i huset höll på. I Florida (runt Sarasota) var det en klar majoritet av Romneyskyltar. Ute vid vägar och gatukorsningar stod det folk med skyltar som uppmanade de förbipasserande att rösta på en viss kandidat – även här var det mest Romneysupporters som var aktiva. När bilar passerade dessa ”övertalare” tutade en del resenärer. Jag antar att de ville visa att de hade samma åsikt.


Pilon??


Det är inte bara valarbetare utefter vägarna
Medan vi åkte söderut på valdagen tittade jag efter köer till vallokaler - jag såg bara en enda kö och den var inte särskilt lång. På TV visade man däremot vilket kaos det varit med röstandet i bl.a. Florida. Det hade varit helt otroligt långa köer - folk hade fått vänta upp till åtta timmar! Många hade inte orkat stå kvar utan gått därifrån och avstod alltså från att rösta. Varje delstat bestämmer själv hur röstandet ska gå till och man har löst det på olika sätt – i vissa stater är det tydligt att man misslyckats totalt. När vi kom fram till vårt hotell och checkade in, passade jag på att fråga mannen bakom disken, en ganska ung, mörk kille om han hade röstat ännu. Svaret blev att han inte hade röstat och inte tänkte göra det heller.


Var det tre kandidater?
 USA är ett besynnerligt land - alla är jättetrevliga och hjälpsamma. Där är välorganiserat (över?) och ändå så ineffektivt (vallokalsköer på åtta timmar och mer än en timmas väntan innan vi kom genom passkontrollen) men det är alltid lika roligt att vara där.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar