torsdag 8 november 2012

Att ge bort ett barn

Arequipa är Perus andra stad med över en miljon invånare. Centrala stan har vacker vit bebyggelse från kolonialtiden. Det var mycket färre försäljare här än där vi varit tidigare och det var skönt att kunna gå runt  utan att hela tiden bli attackerade. På Plaza de Armas (även i Arequipa finns en Plaza de Armas) demonstrerade/paraderade man - precis som man gjorde när vi var i Cuzco. Jag fattar inte vad man paraderar för hela tiden.




 
Vi besökte matmarknaden!
 





Vad kan det ligga i de här säckarna?
När vi la upp rutten för vår resa blev vi rekommenderade att åka till Arequipa för att titta på det vackra klostret Santa Catalina och Santa Catalina är verkligen något alldeles extra. Det är en hel stad bakom murar; en mycket vacker stad. Här finns gator, torg, kyrkor, matsalar, tvättstugor - ja, det mesta. Gator och torg har namn efter spanska städer. Alla väggar är målade i vitt, terrakotta och azurblått.
 
En gång i tiden bodde det 125 nunnor i klostret plus en massa tjänstefolk. Här placerade rika familjer sin andra dotter – ansågs som en hederssak. Flickorna fick flytta till klostret när de var i 12-års åldern och fick stanna där resten av livet! De fick aldrig lämna klostret. De fick bara prata med sina föräldrar genom ett galler och de fick aldrig visa ansiktet för någon utanför klostret. I dag bor det 24 nunnor och 4 noviser i klostret och noviserna är 18 år när de kommer (man får hoppas de kommer av fri vilja). Dagens nunnor har det lite lättare - de får till och med gå ut på stan - men de har å andra sidan inget tjänstefolk utan får utföra alla sysslor själva.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Genom det här gallret fick flickorna prata med sina föräldrar
Vi har tyckt om all mat vi ätit under vår Peruresa med undantag för alpackabiff, som vi fann både hård och smaklös. När vi var i Lima prövade vi på Ceviche (rå marinerad fisk) – LÅ och jag tyckte den var god men Sune fick vissa problem med magen som han gav fisken (oförskyllt) skulden för. Vi har också prövat på peruanskt vin men övergick snabbt till argentinskt. Drinken, Pisco sour, har dock fallit alla på läppen. Jag fick rådet att enbart äta kolhydrater (ska hjälpa mot höjdsjuka). Under flera dagar åt jag därför bara bröd, potatis och pasta - kan vara en bidragande orsak till min återhämtning. Apropå potatis – i Peru finns det 4 000 (ibland säger de 5 000) olika potatissorter.
 
 
Avslutningsvis kommer här en bild från flygplatsen i Arequipa som vi lämnade för en semesteravslutningsvecka (om man nu kan ha semester när man inte längre jobbar) i Florida!
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar