onsdag 9 januari 2013

Alla samtidigt eller vid olika tillfällen?

Före jul ska det bakas pepparkakor, griljeras skinka (vissa kokar den till och med) och köpas julgran med mera, med mera. Det stressas och det trängs. Vi hade visserligen ingen gran i år (utrymmesbrist) men nog hade vi både skinka och pepparkakor och även en och annan julklapp. När jag i julveckan passerade Odenplan frågade jag, trots att vi inte skulle ha någon gran, vad de kostade i år. De fina, hyfsat stora granarna kostade 700 kronor! Sen har man den inne ett par veckor och så åker den på sophögen.

Tänk om man ändrade så att julen fick infalla lite mer fritt, till exempel mellan 15 december och 15 januari - unga familjer med småbarn kan få fira först, religiösa får behålla nuvarande tidpunkt och äldre personer, som redan har upplevt många jular och inte är så angelägna om julklappar, kan fira sist. Låter det vrickat? Men tänk då på att för inte så länge sedan skulle alla ha semester samtidigt s.k. industrisemester - i dag får de flesta välja när de vill ha sin ledighet under juni, juli eller augusti och ibland även vid andra tidpunkter.

Allt skulle flyta mycket bättre - mindre trängsel, mindre stress och granen kunde pensionärerna hämta alldeles utanför dörren, till ett "second hand" pris (maken tyckte åldringarna kunde få granen gratis).

 
Äntligen ett inlägg som hör hemma på en blogg med tid som tema.

1 kommentar:

  1. Du tänker så praktiskt Anita men se jul är ngt annat - religion för somliga, en del av vårt kulturarv för de allra flesta av oss samt gemenskap. Din modell bygger ju på att unga firar jul för sig och äldre för sig vilket knappast handlar om gemenskap. Allting i livet kan inte hanteras rationellt om inte andra värden ska gå förlorade. Men ett piggt förslag på sitt sätt var det ju!
    Agneta

    SvaraRadera