Nu, i månadsskiftet april/maj, vid precis samma tid på året som olyckan i Tjernobyl inträffade tittade vi på serien Chernobyl. Många slumrande minnen väcktes till liv.
Bild från filmen |
Det känns lite som vi nu i coronans tid befinner oss i en liknande situation. Både då och nu kämpar vi mot en osynlig, dödlig fiende - radioaktiv strålning resp coronavirus.
Filmen ställde frågan vi idag funderar mycket på: "Hur mycket ska man lyssna på experter?" Det gällde efter Tjernobyl och det gäller när man ska bestämma hur en pandemi ska bekämpas. Vem vet bäst - experterna eller politikerna - och vem tar konsekvenserna om ett beslut blev fel?
Katastrofen i Tjernobyl kunde blivit oändligt mycket värre om inte några vågat säga sanningen, vågat gå emot order trots att de visste att de skulle få betala med sina liv. Det är så lätt att skjuta budbäraren när budskapet är "fel".
I filmen säger man att 50 miljoner människor kunde ha dött om man inte lyckats stoppa värmespridningen (vet inte om alla experter var överens om detta). Den totala dödssiffran är okänd. Uppgifterna varierar mellan 4000 och 93000. Den officiella siffran var då och är fortfarande 31 personer. Barn drabbades värst. Den sarkofag som reaktorn inneslöts i kostade 2000 miljarder dollar.
Att göra en film som Chernobyl mer än 30 år i efter olyckan har två fördelar dels får ungdomar veta vad som hände och hur det gick, dels kan man se olyckan ur ett vidare perspektiv och med eftertanke.
En otroligt intressant och bra film.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar