lördag 23 maj 2020

Slott (Tyresö)


I Sundsvall finns det ett enda slott - Merlo slott. Jag tror inte ens det ligger i Sundsvall utan i grannkommunen Timrå. Det var en av stans "träpatroner" Fredrik Bünsow som lät bygga huset som sin "sommarstuga". Han byggde också det Bünsowska huset på Strandvägen.


Här i Stockholm och i Sörmland finns det hur många slott som helst. På väg hem från Trosa passade vi på att titta på Tullgarns slott och nyss åt vi lunch vid Ekebyhovs slott.

Ekebyhovs slott

Tullgarns slott

Eftersom jag vägrar att åka till ytterligare ett naturreservat på en hel vecka fick det bli ännu ett slottsbesök. Den här gången valde vi Tyresö slott som inte ligger allt för långt bort - ca 2 mil söderut.


Tyresö slott byggdes på 1700-talet men han anor ända tillbaka till 1300-talet. Det är stort och pampigt och ligger på en halvö i Kalvfjärden omgivet av en park med gamla fina träd.



En ek som är vackrare än Ekebyhovseken


Jag är så förundrad över alla dessa slott som finns här i kring. Gigantiska byggnader som måste kostat en förmögenhet att bygga och sen ska underhållas århundrade efter århundrade.




Nu verkar de flesta slott ha omvandlats till museer och med fastighetsverket som ägare finns det nog ekonomiska förutsättningar för att de ska kunna underhållas och bevaras. För visst är det både läckert och roligt med dessa mastodontbyggnader som är många hundra år gamla.


Tyresö slotts egen slottskyrka

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar