torsdag 14 maj 2020

Glest

Tre grader, regn, blåst och dessutom instängda bakom tjock plast täckt med puts - kan det bli värre! (Naturligtvis kan det det - bara tanken att bli sjuk i corona är hemskare.) Även om svärdottern tyckte vi skulle försöker inbilla oss att Jackson Pollock gått förbi och att vi därför borde vara glada och njuta av fönstren, måste vi ut.


Vädret gav inte inspiration till promenad i naturen och alla museer är stängda. Till slut bestämde vi oss för Kungsholmen. Vi skulle ju kunna gå till Kronobergsparken - som enligt en deckare jag läst ska vara Stockholms finaste park.

Utsikt mot Söder Mälarstrand 
Promenerade runt på gatorna en stund och även i trist väder var det roligt att se lite stadsliv. Gick till och med in i två små affärer - behövde göra vissa kompletteringar.

Norr Mälarstrand 

Plötsligt dök rådhuset upp framför oss och jag drog mig till minnes att innanför de tjocka väggarna ska det finnas "fin" konst.



Det visade sig att rådhuset var den ideala platsen att besöka i coronatider - stora breda korridorer och knappt en människa.



När vi kom till ett dörr där det stod "Förhandling pågår" gick vi in och satte oss på åhörarläktaren och fick "delta" i en rättegång om grovt häleri.


En kvinna och hennes mamma var åtalade. Kvinnan hade gjort en modern "smash and grab" kupp i form av lurendrejeri och skulle fly med hela bytet till USA - hävdade åklagaren. Det var dock inte försvararens åsikt. Rena underhållningen - verklighetsteater (eget nyord).

Det som förvånade oss mest var att hela rättegången gick så långsamt. Domaren och åklagaren var makalöst sega. Bläddrade fram och tillbaka i sina papper - långa pauser medan de läste på vad de skulle säga.

Utsikt inifrån rådhuset
Om det inte var så att rättsskipning måste ske i form av myndighetsutövning (vilket jag verkligen tycker) skulle här finnas utrymme för effektivisering i form av konkurrens från privata aktörer. Tack vare rättegången blev det en mycket intressant dag trots corona och eländigt majväder.

Och så några bilder på konsten i rådhuset.




Signe Hammar


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar