tisdag 9 augusti 2011

Antennelände - en jämställdhetsfråga?

Utan antenn är TVn svart! Det spelar ingen roll hur fin den är och hur bra bild den hade i affären - utan antenn ingen bild. 

Om TV-inköpet var något av en improvisation så var det ändå välorganiserat jämfört med antennarrangemanget. Antenn och sladd ligger i en hög på golvet. På kvällen när jag ska sätta på TVn, drar jag ut antennen genom dörren (som måste var öppen så länge TVn är på) och sätter upp den i en ljusstake på väggen. När jag stänger av TVn plockar jag ned antennen så att jag kan stänga ytterdörren. Primitivt arrangemang med välfunkande - ända till någon (jag säger inte vem) fick för sig att samtidigt som antennen flyttades in så skulle den också skruvas isär.



Så plötsligt satt jag med en antenn som inte längre hade någon förbindelse med TVn. Jag skruvade och jag mixtrade och jag grejade och jag grejade men inte kunde jag få antennen att prata med TVn inte. Jag blev surare och surare för att jag är så bortkommen när det gäller sådana här grejer. Jag kände mig väldigt ställd och hade inte en susning om vad jag skulle göra när jag fortfarande efter en timma inte hade lyckats få någon TV-bild. Det var som om innanmätet i sladden hade blivit får långt. Till slut gick jag in och hämtade en tång och klippte helt sonika av eländet och plötsligt kunde jag få in kanal ett och två. När antennen låg ned hade den kontakt med TVn men så fort jag lyfte upp den tappade den kontakten och en liggande antenn kan inte ta in kanal fyra. I morgon åker jag tillbaka till affären och ber dem fixa sladden på rätt sätt så att jag välja mellan alla kanaler.




När vi pratar om jämställdhet i hemmet gäller det ofta att få män att laga mat, tvätta och stryka sällan att få oss kvinnor att fixa elgrejer! Varför är det så? Jag tror att flickor måste få lära sig hemelektronik, att spika och hamra redan när det är ganska unga. Det är mycket svårare att läsa sig till hur man kopplar samman en antenn med en kabel än hur man lagar Janssons frestelse. Det är pappornas uppgift (så småningom också mammornas) att lära både sina döttrar och söner hemteknik. Vissa yngre äldre män skulle nog också försöka visa sina fruar ett och annat!

2 kommentarer:

  1. Men det är så lätt att bara ropa på sin aldeless egna IT-support så fort något krånglar ju! Ps. var det därför du inte ville att jag skulle fråga Björn om hjälp förut :)

    SvaraRadera
  2. Det är väl minst lika svårt att laga en Jansson som att sätta upp en antenn om man inte gjort det förut. Jansson är säkert svårare men hur hitta ett adekvat mätsystem?

    SvaraRadera