söndag 28 augusti 2011

Jorden har feber

Nu när jag har så gott om tid mjukstartar jag ibland (ganska ofta) dagen med frukost framför TVn. Rätt som det är kommer det dock reportage som gör att jag vaknar till. Här kommer referat från torsdagens morgonprogram.

Jorden har feber - så uttryckte sig Hans Rosling - professor/doktor och expert på statistik, när han var gäst i programmet Gomorron Sverige. Rosling har följt offentlig statistik och enligt honom är det ingen tvekan om att uppvärmningen av jorden har gått väldigt långt. Polarisen smälter snabbt och den smälter i den takt som forskarna har förutsagt. Visst går det lite upp och ned men trenden är entydig.

Enligt Rosling gör det inte så mycket om polarisen smälter men avsmältningen är ett tecken på att vi har feber på jorden och feber indikerar att något är fel - precis som feber hos en människa är ett tecken på att hon är sjuk. Förhöjd temperatur leder b.la. till översvämningar i Göteborg, brustna dammar i Kina och missväxt i Afrika. Missväxt behöver dock inte leda till svält om politikerna tar sitt ansvar men den politiska viljan saknas - därför görs inte det som fordras. I Somalia har missväxten lett till en svältkatastrof men i Etiopien, där man också har haft missväxt, svälter man inte längre. I Tanzania har man kommit ändå  mycket längre. I Sverige sålde vi under missväxten 1863 havre till hästspårvagnarna i London medan folk svalt i norrland - skulle inte ske idag (inga hästspårvagnar finns ju kvar i London).



Den blå kurvan visar genomsnitt, den gula mätresultat.
Dippen 2007 visar hur mycket isen smälte det år Al Gore fick nobelpris.  

Isens volym;
Den gula linjen visar isens medelvolymen de sista 20 åren.
Den orange linjen visar volymen 2007 och den röda visar mätningar från i år
Rosling tycker att den globala uppvärmningen får alldeles för lite uppmärksamhet i media. Den bristande uppmärksamheten tror han beror på att förändringen sker successivt och att man inte grälar om uppgifterna - de flesta forskare verkar helt eniga - ingen debatt och heller ingen nyhet. Nu diskuterar man inte längre om isen smälter utan hur snabbt man ska kunna komma till polerna och borra efter olja. (Se webbsida från Bremen och Denver)

Naturvårdsverket visar inte statistik över utsläpp av koldioxid och växthusgaser, som är den troligaste orsaken till jorden uppvärmning, förrän efter ett helt år - det finns alltså inga siffror för de sista 20 månaderna! (I Norge publicerade man motsvarande siffror redan i maj.) Vi kan inte se om  de åtgärder vi vidtagit för att minska utsläppen har gett något resultat. Varför tar det lång tid att visa statistik över koldioxidutsläpp när man snabbt kan sammanställa finansstatistik - redan den 29 juli visade man ekonomiska siffror för andra kvartalet. Vill man dölja uppgifter? Eftersom det tar så oerhört lång tid att ändra färdriktning, upp till 20 år, måste siffrorna publiceras så snabbt som möjligt. Man ska inte behöva vänta tre år innan man kan få jämförbar data anser Rosling och det kan man ju inte annat än hålla med om.

PS Det kostar bara tre kronor om dagen att rädda ett människoliv i Somalia

2 kommentarer:

  1. Men feber är ju kroppens försvar mot sjukdommar..eller hur var det nu`?

    SvaraRadera
  2. Jo, det är ju rätt, men feber är också ett tecken på att något är fel. När det gäller jorden tror jag att man ska betrakta temperaturstegringen som ett stort varningstecken.

    SvaraRadera