måndag 22 augusti 2011

Gran

Gran är inte bara Medelpads landskapsblomma utan också en ö utanför Hälsingekusten. Gran ligger en landmil rätt ut i öppna havet. Hela ön är reserverad för naturen s.k. naturreservat och delvis också  fågelskyddsområde. Det finns fjorton små stugor och ett vandrarhem på ön. En gång i tiden fanns här också en fyr men den är numera nedlagd. Gran har en alldeles nybyggd hamn.



Varje år träffas vi "seglare" för en gemensam Regatta. Vi börjar våra aktiviteter med fika, fortsätter med "segling" och avslutar dagen med bankett (upplägget är givet och får inte ändras). Årets regatta var förlagd till ön Gran (där två av deltagarna har en liten stuga) och genomfördes under temat "Natur och kultur". På årets regatta var inte vädrets makter med oss. Det blåste eller snarare stormade och det regnade. Överfärden blev en havets "Berg och dalbana" - men vi kom alla fram och blev mottagna av organisatörerna med macka, öl och kaffe.






Den tuffa överresan ute på öppet hav fick ersätta årets segling. Programmet startade därför direkt med avsnittet Kultur. Först en poängpromenad, sedan föredrag av en av värdarna. Föredraget handlade om motorskonerten Umeå, som i tät dimma och snöstorm gick på grund (Lillgrundet) utanför Gran i november 1856. Sune hade gjort en hel del efterforskningar om den tragiska resan, där 14 personer miste livet. Dessutom gick hotell Knausts hela vinterbehov av konjak förlorat. Mycket intressant föredrag. Det var inte svårt att förstå hur människorna hade upplevt den hårda båtresan (den egna överresan fanns i klart minne) men hur det kändes att få besked att båten gått på grund och börjat sjunka är nog omöjligt att leva sig in i; se bifogad artikel.


Så var det då dags för bankett där vi blev bjudna på en massa god mat, som värdfolken fixade helt utan el. Banketten avslutades framför öppen eld, alldeles nere vid havet. I fjärran såg vi hur himlen lystes upp från Sundsvall. Vi fattade inte vad de höll på med där i "storstan". Varför ägna sig åt att förbruka en massa energi när "Livet på en pinne" är att sitta på en "öde" ö utan el och rinnande vatten och se upp i stjärnhimlen, höra hur vågorna slår upp mot land och ana vad som menas med ordet evighet?








Nästa morgon sken solen och vinden hade bedarrat. När disken var avklarad bjöds vi på frukost på bryggan, i den nybggda hamnen



Sen promenerade vi runt den vackra ön och tittade på dvärgartad aspskog, kartlavsklädda klapperstensfält mm.  







Hade vi haft båt skulle vi ha åkt hit fler gånger och tittat på tobisgrisslor och tordmular som häckar på ön under somrarna men nu hade gett sig i väg till varmare trakter.

Det blir svårt att toppa 2011-års regatta.

2 kommentarer:

  1. Tack för den fina regattarecensionen.
    Det blev trots vädret en härlig helg.
    Tack alla som deltog.
    MVH
    Sune

    SvaraRadera