onsdag 19 oktober 2011

Vår vardag i framtiden

SUS och Zenit (IT för seniorer) hade slagit sig samman om ett seminarium med temat "Vår vardag i framtiden" och engagerat fyra föredragshållare som var och en fick ge sin bild av vår framtidsvardag.  Massor med seniorer hade nappat på denna inbjudan. Det var så mycket folk så vi rymdes inte i lokalen utan blev tvungna att byta till stora filmsalen.


Vi fick bland annat veta
att allt kommer att bli mycket enklare i framtiden inte minst kommer apparna till mobilen att förenklas
att den nya journalistiken kommer att växa fram direkt på nätet - se http://ajour.se/
att trådlös kommunikation snart kommer att vara standard i alla tätorter
att alla kommer att ha banken med sig på fickan (mobilen) - i dag går 4 % av Nordeas kunder till banken
att de digitala klyftorna (skillnaden mellan de som kan och de som inte kan använda sig av IT-teknik) kommer att öka men tekniken kommer alltmer att överbrygga dessa klyftor.

Man gjorde följande jämförelse mellan datorns och bilens utveckling; Om bilen hade haft samma utveckling som datorn har haft, skulle en "folka" i dag ha kostat 20 kr, den skulle ha dragit 1 ml bensin per mil och ha kunnat köras i 100.000 km i timmen.

Alla föredragshållarna pratade mycket om mobilen och hur man skall förhålla sig till dem. (Nu förtiden ska man förhålla sig till allt.) Ska elever få använda mobiltelefon när de har prov i skolan? Varför inte? När man alltid annars har telefonen med sig, varför ska man då inte få ha det i skolan? Varför ska man lära sig att räkna på papper när man alltid har en miniräknare i fickan? Varför ska man veta när Gustav II Adolf dog när man kan kolla det i mobilen?

"Det kommer att bli bra i framtiden men det kommer inte att bli som det är idag" var kanske summan av kardemumman.

Efter föredragen hörde jag hur samtalen gick bland seniorerna och hoppsann, hoppsann så gammaldags de var. Så mycket elände det var med datorer, så osäkert IT-samhället var, så mycket det inskränkte på deras integritet, så mycket tid det tog från dem osv. Jag undrar vad dessa damer och herrar hade förväntat sig att få höra. Kanske hade de trott att man skulle ha sagt att IT-samhället hade varit en övergående trend men nu hade det vänt och vi skulle återgå till det datorlösta samhället igen. Jag tror SUS måste ordna en "hands on" kurs för seniorer i ämnet Sociala medier - det räcker inte med föredrag!

4 kommentarer:

  1. Du är helt klart coolast och bäst. Härligt att du vågar kasta dig in i den nya IT-världen!

    SvaraRadera
  2. Kul med sådan kommentar!

    SvaraRadera
  3. Hejja dej! Fast har du börjat twittra ännu?

    SvaraRadera
  4. Jag tycker att jag ser en del av mina gamla lärare på bilden!

    SvaraRadera