fredag 14 oktober 2011

Mediekonsumtion över tid

"Vi" pensionärer tillhör den grupp som fortfarande läser papperstidningar. Frågan är hur länge vi kan göra det.

Det beror på var man bor. I norden kommer det att finnas papperstidningar till 2027 men i USA kommer de att försvinna redan 2018. Så ser prognosen ut om man får tro Kjell Carnbro, Sundsvalls tidnings chefredaktör, som höll föredrag för SUS (Senioruniversitetet i Sundsval) under temat "Makten över ordet". Nu kommer det säkert att finns papperstidningar längre än så men fortsätter minskningen som hittills kommer det inte att finnas någon efterfrågan efter dessa datum.

Jag tyckte det var ett intressant föredrag vi fick lyssna på. Det belyste hur vår mediekonsumtion förändras över tid. Vår ålder påverkar vår konsumtion - ju äldre vi är desto traditionellare är vi. Titta på bilderna nedan så ser ni hur graferna skiljer sig åt för 40-talister och för 90-talister. Graferna visar vilken typ av mediekonsumtion dessa grupper har under en dag. Tyvärr framgår det inte så tydligt vad färgerna står för men den ljuslila färgen visar vårt TV-tittande. När kvällen kommer slår vi 60-plusare oss ned i TV-soffan och blir sittande där i några timmar och det är ju, när allt kommer omkring, ganska trevligt.



6 kommentarer:

  1. I lagen om kungörelser står det att med lokaltidning menas en tidning som når ut till minst 50% av hushållen, eller något i den stilen. Men frågan är om inte den definitionen borde ändras, eller om man ska ändra på resten av lagstiftningen då att kungörelse sker på något annat sätt.

    SvaraRadera
  2. För övrigt kan jag rapportera att vi just har varit på Fiskmagasinet här i Norrköping och ätit havskräftor mm!

    SvaraRadera
  3. ... och klockan är 22:47, inte 13:47!

    SvaraRadera
  4. OBS! Jag trodde visst att jag var i Stilla havet!

    SvaraRadera
  5. Hmm..., tydligen tillhör jag den kohort som fortfarande ägnar sig åt tidningsläsning.

    Man kan fundera över hur utvecklingen av IT kommer att te sig. Läste häromdagen att trojaner utformats så att de kan smyga sig in i våra datorer, läsa av våra hårddiskar, lägga in information, sätta igång webkameran - ja, helt enkelt ta över och kontrollera allt vi gör så snart vi är uppkopplade på nätet. "Nineteen Eighty-Four" är här.

    Samtidigt är det fascinerande att all världens information bara ligger en knapptryckning bort.

    SvaraRadera
  6. Jag gillar också TV på kvällen fast jag tittar nästan alltid via datorn. SVTplay blandannat. Vad räknas det som i dessa grafer. Kanske är det defenitionen på en 70talist då. En blandning mellan 90talist och 40talist liksom...tv via internet.

    SvaraRadera