måndag 27 maj 2013

Hur gammalt är facebook

Vad ska man göra i Visby när sommaren inte vill komma hit? Det går inte att sitta och dricka latte på en uteservering - då rikserar man att frysa fast. Vi gick till turistinformationen och bestämde oss för att följa med på rundvandring längs muren, som man annonserade om. Det blir nog bara vi som går rundvandringen denna isande kalla lördagseftermiddag - tänkte jag. Fel, fel, fel. Det kom mellan 40 och 45 personer.

Vi möttes av en frejdig, 80-årig dam som började med att handhälsa på alla. Sen satte hon i gång att berätta och höll på i över två timmar. Hon berättade om Visbys utveckling från 1200-talet och framåt - fakta blandat med anekdoter. Mycket roligt och faktauppgifterna tror jag var riktiga. Även om jag ställde mig något tvivlande till hennes påstående att man la upp väldens första facebooksida i Visby, för flera hundra år sedan.


När en rik köpman hade byggt det så kallade Burmeisterska huset lät han sina vänner rista in sina namn på små glasbitar. Glasbitarna sammanfogades till ett hela fönster som han satte in i övervåningen på det nybyggda huset - förebilden till facebbok.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar