söndag 14 maj 2017

Eze

bussresan till Eze hade vi ännu finare utsikt än på vår förra kustresa. Det är slående vackert och det är inte svårt att förstå att Côte d'azur blivit så attraktivt för folk med pengar.


Eze är en liten by som bara har 20 åretruntboende. I Eze finns en medeltida by byggd upp mot en bergstopp. En gång i tiden fanns här också en borg.


I den gamla byn finns affärer med souvenirer, konstnärer med ateljeer och ett flertal restauranger - med andra ord riktigt turistiskt.

När det var dags för förmiddagskaffe slog vi oss ned och skulle kunnat dubbelnjuta - kaffe och magnifik utsikt på samma gång. Det blev kaffe med "gröt" (= dimma). När vi lämnade Nice sken solen från klar himmel, när vi kom till Eze hade vi kommit in i dimman (med mycket  begränsad utsikt).


Vi bestämde oss, efter någon timma, att åka vidare till Menton men då kom vi in i busstidtabellseländet igen. Fullt med folk vid busshållplatsen, när vi kom, efter en halvtimmes väntan var vi de enda som stod kvar. Någon buss hade inte synts till.


Då bestämde vi oss för att gå till hållplatsen på den första cornichen - alltså nedför berget. Det var fint att komma in i den obebyggda och bilfria skogen. Vi vandrade nedför berget på en medeltidsväg. Härligt. Men vägen var väldigt brant, ojämn och stenig - alltså mycket svår att gå på. Höjdskillnaden var 420 meter. Det tog sin tid men vi kom ned, dock aningen trötta. När man blivit så nedgången (som maken sa) var det bättre att åka tillbaka till Nice än att fortsätta till Menton och under över alla under - precis när vi bestämt oss kom bussen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar