söndag 14 maj 2017

Renoir

August Renoir bodde i Cagnes-sur-Mer från 1903 fram till sin död 1919. När Renoir fick reumatism trodde han att det varma klimatet vid Rivieran skulle vara bra för hans hälsa och flyttade hit.


Även när vi skulle till Cagnes-sur-Mer hade vi problem med att hitta rätt busshållplats men den här gången hade vi tur och slapp stå och vänta en timma.


Renoir lät bygga sig ett hus och utrustade det med sin tids bekvämligheter. Huset ligger i en stor olivträdgård med en liten apelsinlund utanför fönstret. Hade inte trädgården varit så gigantisk skulle jag kunnat tänka mig att bo här.



Konservatoriet i stan firade 40-års jubileum. Därför var det gratis inträde i villan. När vi tittat runt i huset bjöds vi på trädgårdskonsert med elever från konservatoriet som spelade bl.a. "Broder Jakob".

Utsikt från Renoirs hus
När vi var klara med Renoirs villa och konst och lyssnat färdigt på musiken tänkte vi titta på en medeltida by - det verkar finnas många medeltida byar utefter hela kusten. Här hade man underlättat livet för oss turister - en liten s.k. skyttelbuss transporterade folk uppför och nedför berget. Tur, för byn låg mycket högt.




Vi gick runt i den levade medeltidsstaden som hade både affärer, skola, kyrka och plats för boulespel - helt annorlunda och mycket trevligare än Eze

Ännu en gång blir vi lurade


Sen satte vi oss och väntade på bussen som skulle köra oss tillbaka till stan. Tyvärr hade någon blockerat bussens väg (mycket trånga, smala gator) så vi fick oss ännu en tuff nedgång men råkade "träffa" på en gammal bekant som, för snart 100 år sedan, bott i byn.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar