söndag 16 september 2012

Ni missade Hurlingfinalen!

Första kvällen i Dublin, när vi slunkit in på "vår" pub, kom det fram en pubgäst och pratade med oss. Han frågade bl.a. när vi kommit och hur länge vi skulle stanna. När han fick reda på att vi kommit samma dag, tyckte han att vår timing var dålig för finalen i Hurling hade ju varit kvällen innan. Vilken otur vi hade som missade den!

Vi förstod ingenting. Vad pratade han om? Jo, han pratade om Hurling - världens snabbaste sport - och den stora finalen där man gjorde upp om vem som skulle bli irländsk mästare 2012. När servitören förstod att vi inte hade en susning om vad Hurling var tog han med oss in i ett annat rum och visade hur klubborna ser ut och förklarade hur spelet går till. Av beskrivningen drog vi slutsatsen att det var som att spela innebandy utomhus på en gräsplan.


Senare på kvällen läste jag i min guidebok: "Att kontrollera den supersnabba bollen (sliothar) med klubban av ask är ytterst krävande. Hurling är Europas äldsta lagsport och tillika värdens snabbaste."

I Irland är nog Hurling stort för det finns inramade klubbor på varenda pub och det finns bilder med lagupställningar sedan anno datzumal.

Tänk att jag aldrig hade hört talas om Europas äldsta lagsport och vilken himla otur att vi missade finalen!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar