fredag 24 maj 2019

Tapeternas tapet

Staden Bayeux i Normandie är känd för en 1000 år gammal löpare kallad Bayeuxtapeten.


Eftersom det är lite krångligt att ta sig runt i Normandie utan bil, gjorde vi som vi tänkt - hyrde bil i tre dagar. Sen åkte vi direkt till Bayeux och tittade på stadens kända tapet.


Vihelm Erövraren, han från Normandie, som besegrade sin släkting Harald 1066 i Hastings lät tillverka en bonad som skildrar slaget och vad som hände före och efter. Detta slag och året det ägde rum, har nog varje barn i Europa fått lära sig i skolan - lär också vara den vanligaste portkoden.

Tapeten finns uppspänd på en vägg och alla besökarna gick i rad och tittade på de olika motiven med en speakerröst "i örat" som undan för undan förklarade vad som hände på tapeten (och i slaget). I mitt örat var det en svensk röst!


Det var ett enastående arbete vi fick beskåda! Så välgjort, så livfullt och ändå var det gjort med så enkla medel - nål och tråd. Det är nog världens mest kända broderi och kanske också det äldsta - hela 1000 år. Smart drag av Vilhelm att föreviga sin seger med broderade bilder som alla, inklusive de som inte var läskunniga, kunde förstå.


1 kommentar:

  1. Så roligt att följa er resa i Normandie, det är som att återuppleva vår egen resa på 90-talet. Imorgon åker vi till Rom. Kram Maud vi ses snart

    SvaraRadera