torsdag 16 april 2020

Hågelby gård (Gömmaren)

För drygt 25 år sedan åkte vi bil från Skåne till Stockholm (skulle på 50-års uppvaktning). Resan blev mycket drygare än vi tänkt oss och till slut insåg vi, att vi inte skulle orka köra ända fram. Som jag minns det, dök det precis då upp ett vandrarhem på höger sida av vägen. Vi svängde in och fick en mycket bra övernattning. Nästa morgon tittade vi runt och förstod att vi bott på en herrgård.

Men var hade vi sovit?

Nu, när vi bott länge i Stockholm är det dags att ta reda på sovstället. Lämpligt när vi redan befann oss söder om stan.


Vi hade varit på coronapromenad i naturreservatet Gömmaren i Huddinge. En fin liten sjö med ett lämpligt namn - sjön låg verkligen gömd inne i skogen.




Vi hade med oss fika och promenerade i lugn takt runt hela sjön på årets hittills vackraste dag. Allt var toppen och fastän vi börjat hyfsat tidigt och hållit på ganska länge kändes det inte, när vi kom tillbaka till bilen, som det var dags att åka hem.

Då började i stället jakten på det försvunna vandrarhemmet.

Vi fick lite hjälp av våra medvandrare. De trodde vi möjligen kunde ha bott på LM Eriksons lantställe Hågelby gård fast, enligt dom, fanns där tyvärr inget vandrarhem. Eftersom vi inte hade något bättre förslag, åkte vi dit. Det första vi fick syn på var vandrarhemmet.


Så stort det var, Hågelby! Mycket större än jag mindes - fullt med hus, parker, dansbana, stor lagård, vattentorn, ekotempel och till och med en liten brunnspark. Trevligt också att många invandrare sökt dig dit för att njuta av vädret, ha picnic och grilla i parken.






Lars Magnus Ericsson köpte gården Hågelby 1916, rev de byggnader som fanns på tomten och byggde upp herrgården till ett mönsterjordbruk.

Roligt att vi lyckades spåra upp ett gammalt minne. När vi är klara med projekten "åka med alla bussar" och "besöka alla parker" kanske vi ska ge oss på projekt "minnesspårning" - om vi kommer i håg det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar