onsdag 25 januari 2012

1,6 miljoner

Det finns en förening med namnet 1,6 miljonerklubben - en ideell förening för kvinnor över 45 år - som bl.a. jobbar för kvinnors hälsa. Just nu driver klubben en kampanj med namnet Woman in red - för kvinnohjärtan. I går kväll hade denna klubb bjudit in allmänheten till paneldebatt i stadshuset på temat kvinnohälsa.

Debatten leddes på ett föredömligt sätt av Alexandra Charles och panelen bestod av landstingsdirektör Anders L Johansson, landstingsrådet Jacomina Beertema (m) hälso- och sjukvårdsnämnden och Ingeborg Wiksten (Fp) folkhälso- tand- och primärvård.

Målet för landstingsledningen är att skapa en vård som levereras i tid, är av god kvalitet, patientsäker, jämlik och jämställd samt kostnadseffektiv - och det låter ju lovvärt men Anders L berättade också att när han kommit hit (2009)  hade han funnit ett landsting i nära nog moras. Jacomina pratade om vad man var bra på och sa då att vi var bra på eftervård av strokepatienter och att vi hade störst förbättringspotential!! - det är klart - ligger man sist är förbättringspotentialen störst.

Vårt landsting tillhör de landsting där flest personer insjuknar i hjärtsjukdomar och där livslängden för män är lägst i landet och för kvinnor näst lägst. Men vi ligger högt när det gäller insjuknande i diabetes 2 - ja, nog finns det förbättringspotential allt!

Sedan fick publiken ställa frågor till panelen och då var det många som jobbade inom sjukvården som ställde mycket specifika frågor - helt omöjliga för panelen att svara på. En kvinna berättade att hon hade flyttat hit från Stockholm och tyckte att hon dragit en nitlott när det gällde sjukvården - all sjukvård hon hade behövt sedan hon flyttat, hade hon fått köpa själv i Stockholm - för dyra pengar (som man säger nu för tiden).

Jag vet inte vad jag tycker om sådana här debatter. Naturligtvis ska politiker ut bland folk och stå till svars men det blir liksom fel nivå. Det är helt omöjligt för dem att ha detaljkunskaper och frågorna blir lätt ointressanta för det stora flertalet av publiken. Debatten borde nog ha skett mellan deltagare som kunnat lägga frågorna på en högre och mer allmän nivå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar