torsdag 19 januari 2012

Stalking

Every breath you take
Every move you make
Every bond you break
Every step you take
I'll be watching you

Med den här strofen, som sångaren Sting (Police) skrev när han blev lämnad av sin tjej, inledde Susanne Strand sin föreläsning om Stalking och visade tydligt att man kan förfölja folk på många olika sätt.


Stalking definieras som oönskad, upprepad kommunikation för att förorsaka fruktan. Susanne Strand, som är docent i kriminologi vid Mittuniversitetet, höll en jättebra föreläsning på detta tema, där SUS (Senioruniversitetet) stod som arrangör.

Det verkar så vackert att bli mött av sin man varje dag efter jobbet och att han ringer många gånger om dan - men i själva verket är det fråga om kontroll. De vanligaste brottsoffren är kvinnor i 30-40 års åldern och de förföljs både av män och av kvinnor (ofta är det deras nuvarande mans f.d. partner som förföljer). Brottsoffret är medveten om det obehagliga men andra inser inte vad det innebär att vara förföljd.

Det var en mycket intressant föreläsning vi fick oss till livs. Susanne Strand var en engagerad och bra föredragshållare som verkligen fick oss att känna hur oerhört obehagligt det skulle vara att var förföljd på detta sätt. Det är viktigt att den som blir förföljd alltid dokumenterar vad hon blir utsatt för och att hon gör polisanmälan så att det är möjligt att få någon form av upprättelse.

Allt var, som sagt, mycket intressant men jag tyckte nog att det var lite onödigt att skrämma oss "gamlingar" för Internet - som jag tyckte hon gjorde. I slutet av föreläsningen väntade jag på att hon skulle säga att 10 procent av befolkningen är utsatt för stalking - och det gjorde hon! Det är konstigt att nästan alla avvikelser är 10 procent - 10 procent är alkoholister mm mm. Alltid dessa 10 procent!

1 kommentar:

  1. Senioruniversitetet verkar verkligen bra! Undra om det finns något i Stockholm?

    SvaraRadera