fredag 6 januari 2012

Lena Andersson

När vi var nyinflyttade i Sundsvall (för 34 år sedan) gjorde vi utflykter för att lära känna omgivningarna. Efter några år avtog nyfikenheten men nu (när vi ska provbo söderut) har vi börjat återuppta gamla vanor.

Denna strålande vackra vinterdag satte vi oss i bilen och åkte norrut - mot  Härnösand! Vi började med havet och lotsstugan. Sen åkte vi till Murberget och länsmuseet (där jag passade på att äta pannkakor).

Havet med lotsstugan utanför Härnösand
På vägen till Härnösand lyssnade vi på Lena Anderssons vinterprogram. Mycket intressant och mycket tankeväckande. Lena är hjärnarbetare (=författare) och ägnar sig åt att" klippa" sönder verkligheten i delar. Hon pratade väldigt mycket och mycket av det hon sa var värt att fundera på men mycket var också svårt att förstå. Medan vi var i Härnösand diskuterade vi vad det var hon hade sagt och vad hon menade med det hon sagt.

På vägen hem lyssnade vi programmet en gång till men den här gången stoppade vi uppspelningen gång på gång och pratade om vad hon kunde mena.

Så här aktivt tror jag aldrig att jag har lyssnat på ett radioprogram förut men Lena Andersson är outstanding, när det gäller att analyser verkligen och fundera över varför saker är som de är. Hon "klipper" sönder verkligheten så att den blir  tydligare. Hon ifrågasätter och hon funderar över orsakssamband. Det var ett intressant men föga insmickrande program som krävde ett mycket aktivt lyssnande. Man börjar tänka i nya banor när man har läst eller lysstnat på Lena Anderson. Man ifrågasätter. Lena var en av åtta vinterpratare som blev framröstad 2011.
En "Lindströmare" på Härnösand museum

1 kommentar:

  1. Hon har varit med i programmet Babel några gånger och är jättebra då med tycker jag!

    SvaraRadera