torsdag 3 november 2011

Det var i grevens tid

När kungens män varit ute och krigat belönades de med stora jordegendomar för sina insatser. För att dessa egendomar skulle förbli intakta fick de status som fideikommiss - äldste sonen ärvde all jord och alla byggnader (=slott). 1810 infördes förbud mot att instifta nya fideikommiss och 1964 fick vi en avvecklingslag, som dock är väldigt mjuk och tillåter undantag när det gäller egendomar av "Synnerligt kulturhistoriskt värde". 2006 fanns det 24 fideikommiss med fast egendom kvar - dessa tillhör de största privata lantegendomarna i Sverige

I går kväll var jag med på ännu en bokaktivitet. Jag lyssnade på föreläsning med Björn af Kleen, Tomas Bannerhed och Svante Weyler (förläggare) - mycket trevligt. Tomas berättade om sin bok Korpen, som verkar vara mycket intressant och läsvärd (Augustnominerad) men det var Björns bok Jorden vi ärvde, som väckte det stora intresset. Den handlade om adelns privilegier i Sverige, där fideikommissen ingår.

Det är förunderligt att det kan vara så intressant med adelskapet och dess privilegier - ännu i denna dag. Att något så ålderdomligt och förlegat kan fascinera.
Fördragshållarna väntar på att få signera sina böcker
Så snart jag hinner ska jag läsa Jorden vi ärvde sen blir det nog också (den säkert mycket bättre) Korpen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar