söndag 6 november 2011

Gårdagens kändisskvaller

Alla helgons dag följde maken och jag med på en guidad visning av GA-kyrkogården och fick samtidigt en historik över gamla "kändisar" från stan. Det måste vara ett nytt grepp av kyrkogårdsförvaltningen att ordna guidade turer på kyrkogården med efterföljande kyrkogårdskaffe.

Det var en intresserad grupp som deltog på rundvandringen och det var inte bara 60-plusare utan också några ungdomar i 20-års åldern. Damen som visade oss runt gick till vissa utvalda gravar och berättade vad de prominenta herrar och damer (2 st.) som låg begravda där hade gjort under sitt liv. Hon kryddade framställningen med lite gammalt skvaller. Oscar Knaust är nog den mest välkända person, som ligger begravd i Sundsvall.

Vi besökte också den judiska kyrkogården och kolumbariet (ett litet hus där man kan ställa urnor i nischer).

Vår guide berättade att man måste ha gravrättsinnehavarnas tillåtelse för att få göra något på en grav - det gäller även om man bara vill sätta dit en blomma. Den sista graven vi tittade på tillhörde Isak Boström, de strejkande sågverksarbetarnas talesman under Sundsvallsstrejken 1879. På hans vackra men förfallna grav stod det förvånande nog en liten blomma. Hur hade den kommit dit? Då berättade en av deltagarna att det var hennes man, som var mycket intresserad av Sundsvallsstrejken och beundrade Isak Boström, som hade varit där och satt dit den. Det tror jag gravrättsinnehavarna mer är gärna skulle ha gett sitt samtycke till.

Isak Boströms fina grav, med gravstenen infälld i ramen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar