måndag 13 februari 2012

De fyra årstiderna

I dag träffade vi gamla sundsvallsvänner och gick på Nationalmuseet. Det kändes nästan som vi skulle visa Stockholm för norrlänningar men redan innan vi kommit fram till museet insåg vi att så nog inte var fallet. Vi hade valt buss 96 som vi väntade på och väntade på. Men busseländet kom ju aldrig. När vi började diskutera varför aldrig 96-an kom, la sig en annan bussköare i samtalet och upplyste oss om att alla bussnummer som börjar med 9 är nattbussar!! Nej, ännu har vi nog inte blivit riktiga stockholmare.

Anna Boberg; Arktisk vårdag
Väl framme vid museet började vi titta på utställningen De fyra årstiderna med verk av sekelskifteskonstnärer. Tavlorna var samlade årstidsvis och man kunde se och jämföra hur de olika konstnärerna hade uppfattat en och samma årstider och gett liv åt den. Fina tavlor med i huvudsak naturmotiv men även en och annan stadsmiljö. Rekommenderas!

Efter De fyra årstiderna (och fikapaus) tittade vi på delar av den permanenta utställningen. Vi såg bland annat Rembrandts självporträtt som blev stulet år 2000 och som Ernst Brunner har skrivit en bok om. Boken heter Yngling på guld: en roman om ett brott och skildrar hur tre tavlor stals från Nationalmuseum och vad som hände efter stölden. Jag tyckte det var speciellt roligt att se denna tavla som jag läst en intressant bok om. Sen avslutade vi hela besöket med att titta på ett långbord med dukning som sträckte sig från 1700- talet ända fram till modern design av idag.
Helmer Osslund; Hösten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar